Onze minister van Wonen maakt alles kapot wat goed is

Onze minister van Wonen maakt alles kapot wat goed is 

18 februari 2023 - 15:09

In mijn portiek chillt een dakloze man. Al jaren, nog langer dan dat ik er woon. Ik heb het hart niet om hem weg te sturen hoewel ik de eerste keer de politie belde. Het was koud, het regende en de man zat daar maar. ‘Haal ‘m op en geef ‘m onderdak,’ vroeg ik de politie. Ze belden terug. Ze hadden de man gesproken maar hij woonde ‘vrijwillig’ op straat. Al jaren. Dus ze lieten de situatie zoals ‘ie was en de man zou wat verderop op een bankje gaan chillen.

Niemand woont vrijwillig op straat. Ook niet de jonge man – jongere man moet ik zeggen – type marinier die met zijn duffelbag door de straten struint. Hoe help je iemand? Na maanden durfde ik hem aan te spreken: heb je iets nodig? De man keek me vragend aan: ‘I’m homeless’. Ook dat nog, een man die naar Nederland is gekomen om ‘homeless’ te worden. Wie A zegt moet ook B zeggen: “Do you need anything?” Hij haalde zijn schouders op: “a sandwich?” Op zoveel pragmatisme had ik niet gerekend, zeker niet op een druilerige zondagmiddag, onderweg naar een afspraak. Ik beloofde hem de volgende keer dat ik ’m zou zien, een sandwich te brengen.

In dit land hebben we een minister van Wonen wiens naam ik niet meer uit mijn strot krijg, mede omdat ik heb afgesproken bij elke keer dat het wel gebeurt, 100 euro aan GroenLinks te doneren. Een groter schrikbeeld bestaat niet, hoewel een twitteraar meldde dat bedrag ook aan het CDA over te kunnen maken. Kortom: een groter schrikbeeld was snel gevonden. Hoe dan ook, deze minister is meester in het kapotmaken van alles wat goed is: we beginnen bij de samenleving en eindigen op de woningmarkt. Nergens verstand van, overal de macht over; wat een land leven we in!

Hoe dan ook, de minister van wonen heeft gisteren gemeld dat er meer sociale huurwoningen moeten komen in de grote steden, een feit waar niemand het niet mee eens kan zijn. Behalve dan de VVD, die het weer een achterlijk plan vindt. De VVD wil koopwoningen omdat de VVD in verkiezingstijd denkt dat eigenaren van koopwoningen op de VVD stemmen. Newsflash VVD: veel eigenaren van koopwoningen verhuren woningen en moeten daar óók van jullie vanaf 2024 sociale huurpenningen voor vragen. Dus VVD-gasten: je bent óf vóór sociale huurwoningen óf niet. En laat ik het nog wat makkelijker maken: uiteraard zijn sociale huurwoningen geweldig, maar is het de taak van particuliere vastgoedbeleggers, door jullie snerend ‘huisjesmelkers’ genoemd, om mensen met een lager inkomen te subsidiëren? Of is het de taak van de overheid om hiervoor te zorgen? De overheid die in rap tempo zijn vastgoed verkoopt aan ‘de hoogste bieder’ in plaats van het vastgoed te ontwikkelen voor starters of God verhoede woningzoekenden met urgentie?

Politici zijn ziek. Ze kunnen recht praten wat krom is, vandaag tégen stemmen waar ze gisteren vóór waren en liegen alsof het gedrukt staat. De minister van Wonen wil dat daklozen en voormalig sekswerkers voorrang krijgen op een huurwoning. Nog een newsflash: de sekswerkers die ik ken, hebben al hun woningen (ja, meervoud) zonder hypotheek kunnen kopen. Omdat banken sekswerkers geen rekening laten openen, laat staan een hypotheek verstrekken. Doe daar ‘ns wat aan! Maar het bekt wel lekker: daklozen en sekswerkers. Wat onze minister van Wonen ook bedenkt, wat de VVD er ook van vindt: het gaat allemaal niets worden. Uitspraken voor de bühne, met de verkiezingen in aantocht. Wat rest is de portiek. Mijn portiek. Die staat open voor onderwijzers én verpleegkundigen, die blijkbaar niet sexy genoeg meer zijn in de campagnetaal van de man die niet genoemd moet worden. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.