Ook energierekening gaat u slopen in 2019
Binnenland

Ook energierekening gaat u slopen in 2019.

Naast het verhogen van de zorgpremies, gaat u volgend jaar ook meer aftikken voor gas, elektra en de energiebelasting.

Dat komt doordat de elektriciteitsprijs op dit moment op het allerhoogste punt staat sinds 2010. Waar u in februari van dit jaar nog 37 euro/MWu betaalde, is dit inmiddels bijna verdubbeld. De prijs staat nu op 63 euro/MWu.

Die stijging omvat meerdere redenen. Zo is de prijs van CO2-emissierechten verdriedubbeld sinds begin dit jaar, waardoor de prijs van gas eveneens is opgelopen. Daarnaast is er steeds meer vraag naar kolen en gas voor het vullen van de gasopslag in de winter. Problemen met kerncentrales in België, waar de vraag naar gas ook is toegenomen, completeren het lijstje.

Slotsom: wat gaat deze ellende u onder de streep concreet kosten? Exacte cijfers zijn niet bekend, dat hangt uiteraard ook van uw verbruik af. Maar dat er een flinke prijsstijging gaat plaatsvinden staat als een paal boven water.

Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 150 euro meer aan belastingen op gas en elektra betalen, een kwart meer dan dit jaar. Huurders zullen ook flink in de buidel moeten tasten, omdat huurwoningen 'een stuk minder zuinig zijn'.

Alle artikelen geladen. Overzicht →