'Ook hulpverleners Syrië misbruiken vrouwen'
Buitenland

'Ook hulpverleners Syrië misbruiken vrouwen'.

Opnieuw ronduit schandalige #MeToo-berichten over organisaties die hulp zouden moeten verlenen in plaats van zich aan de lokale vrouwen te vergrijpen. Ook in het door oorlog verscheurde Syrië blijken vrouwen massaal seksueel misbruikt te worden.

In het rapport Voices from Syria (pdf) komt naar voren dat vrouwen seksuele diensten aan hun hulpverleners moeten leveren. In ruil daarvoor kunnen ze dan voedsel of diensten als een lift naar huis krijgen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat vrouwen in sommige gevallen voor een korte periode met deze mannen trouwen, om maar aan hun seksuele eisen te kunnen voldoen.

Volgens de BBC is het misbruik al drie jaar bekent, maar gaat het tot op heden gewoon door. De 'hulp' wordt daar voornamelijk verleend door lokale mensen, maar dat gebeurt namens en wordt wel betaald door de Verenigde Naties. De VN zegde de samenwerking niet op, omdat er anders helemaal geen hulp meer het land binnen komt.

Tegenover de Britse omroep laten andere hulpverleners weten dat dit misselijkmakende misbruik zo wijdverspreid is, dat sommige vrouwen helemaal niet meer naar de distributiecentra durven te komen. De VN wast overigens zijn handen in onschuld en zegt hiervan helemaal niet op de hoogte zijn. Uiteraard voert het ten opzichte van dit soort dingen wel 'een zerotolerancebeleid'. Sure.

Alle artikelen geladen. Overzicht →