'Ook journalisten gaan teveel mee in wat ze dénken dat gezegd is'

'Ook journalisten gaan teveel mee in wat ze dénken dat gezegd is' 

17 november 2022 - 15:35

Jan Paternotte (D66) wil de wet wijzigen om bepaalde politieke partijen te kunnen verbieden. Dit deed hij natuurlijk naar aanleiding van de uitspraken van Gideon van Meijeren, waarin hij het had over het bezetten van de Tweede Kamer.

In de uitzending van Op z'n Kop wordt dit nieuws besproken met Rens Vliegenthart, hoogleraar strategische communicatie aan de Universiteit van Wageningen. Rick van Velthuysen vraagt zich af of het terecht is dat een partij dat zegt de democratie hoog in het vaandel te hebben zitten, andere partijen wil uitsluiten: "Als je ziet wat Gideon allemaal uitkraamt. Dan kun je je afvragen, is dat de manier waarop je het democratische proces wilt voeren", zegt Vliegenthart.

Volgens Marianne Zwagerman wordt er wel erg ingezoomd op het zinnetje 'bezetten van de Tweede Kamer', je ziet wel vaker dat er ergens een hele mediastorm op gang komt, terwijl het niet gaat over wat er precies gezegd is. "ook journalisten gaan mee in wat ze denken dat gezegd is, ik heb dat zelf meegemaakt met mijn dorre hout-column. Ik zag quotes van mij in kwaliteitskranten staan waarvan ik dacht 'dat heb ik helemaal niet gezegd'."

"Daar heb je een goed punt". zegt Vliegenthart. "Als je wil vaststellen wat de aard van zo'n uitspraak is, dan moet je wel de context bekijken natuurlijk. Er is zo ontzettend veel informatie beschikbaar dat het heel makkelijk is om zaken zo te framen dat het past bij wat je zelf denkt of wat je denkt dat goed verkoopt onder je luisteraars. Dat is een veel breder fenomeen."

Is dat dan desinformatie, bewuste misleiding? Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml