Ook Leiden wil deugen, gaat eigen slavernijverleden onderzoeken

Ook Leiden wil deugen, gaat eigen slavernijverleden onderzoeken 

16 juni 2023 - 13:46

De gemeente Leiden en Universiteit Leiden gaan een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar de koloniale en slavernijgeschiedenis van de stad. Doel is om te onderzoeken hoe fout de stad is geweest ontdekken welke connecties de stad en de samenleving hadden met "alle Nederlandse koloniale gebieden", zegt wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs).

De universiteit gaat twee onderzoekers werven om het verkennende, wetenschappelijke onderzoek uit te voeren. Door meer kennis te krijgen over wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld, kan er ook "meer begrip ontstaan voor de pijn en de langdurige impact van het slavernijsysteem op de nazaten van tot slaaf gemaakte Nederlanders", aldus de wethouder.

Juist ja. Maar is er al een held uit het verleden die we alvast zouden kunnen cancelen? Jazeker, Daniel van Eijs bijvoorbeeld: "Toen de textielhandel van de Leidse Daniel van Eijs in het slop raakte, besloot hij te gaan investeren in plantages in Berbice, de voormalige Nederlandse kolonie aan de noordkust van Zuid-Amerika. Van Eijs investeerde niet alleen, maar bemoeide zich ook met de manier waarop tot slaaf gemaakten behandeld werden op de plantages. Dit roept verdere vragen op, evenals de plantage in Suriname, met de naam Leijden en het militaire steunpunt met diezelfde naam", schrijft de gemeente.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml