Oostenrijkse politici Godwinnen erop los
Buitenland

Oostenrijkse politici Godwinnen erop los.

Voor de nieuwste Godwin-rel keren we terug naar de roots. De Oostenrijkse extreem-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) is klaar met de vele Nazi-vergelijkingen en kaatst het balletje terug door linkse rivaal Alexander van der Bellen te vergelijken met Hitler.

Tegenstanders van de FPÖ hebben met enige regelmaat de neiging om posters van lijsttrekker en Wilders-kameraad Norbert Hofer op te leuken met nationaal-socialistische accenten:

Als reactie vergelijkt een lokale FPÖ-afdeling een foto van Groene Partijleider Van der Bellen met zijn hond met een vergelijkbaar lieflijk tafereel van der Adolf. De partij schrijft erbij "in tegenstelling tot de politieke oppositie" niet zomaar iets te willen aannemen, maar noemt de setting "onfortuinlijk gekozen".

De Facebook-post is inmiddels verwijderd, maar werd gedeeld door onder meer Hofer's woordvoerder met de begeleidende tekst "Au". Team Van der Bellen overweegt volgens The Local juridische stappen.

Ook elders in Europa schuwden politici de Godwin niet, van PVV'er Machiel de Graaf die de Nederlandse zorg vergeleek met het Oranjehotel en gekissebis tussen de Spakenburgse Vrijheids Partij en het CDA tot Boris Johnson die de EU labelde als het Vierde Rijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →