Oosterhout schrapt na aandringen gouden erespeld oud-SS'er

Oosterhout schrapt na aandringen gouden erespeld oud-SS'er 

08 december 2021 - 12:45

Een pijnlijk verhaal uit de Brabantse gemeente Oosterhout, waar in 1979 ene dr. Robert van Roosbroeck uit België een gouden erespeld van de stad kreeg opgespeld. Klein detail: meneer was als voormalig SS'er nogal fout geweest in de oorlog.

Van Roosbroeck werd in 1946 zelfs bij verstek door een Belgische rechtbank ter dood veroordeeld. Nogal logisch, als wethouder van onderwijs had hij in 1942 besloten om openbare scholen voor Joodse leerlingen te sluiten en die samen te brengen op speciale scholen. Hierdoor was het voor de Duitsers bijzonder makkelijk om de persoonsgegevens van Antwerpse Joden te verzamelen en ze te deporteren naar een collectieve dood in de concentratiekampen.

Dit heerschap vluchtte naar ons landje en zat tot 1954 ondergedoken in Brabant. Hij werd daarna stateloos burger. In Oosterhout ging het leventje vrolijk door, werkte hij als historicus (naar verluidt scheen hij goede verhalen te kunnen vertellen over de oorlog) en werd hij een prominent burger van die gemeente, vandaar de gouden erespeld.

Maar ja, niet helemaal oké, nietwaar? 

"De zaak is aanhangig gemaakt door Oosterhouter Jacob Jonker, die daarbij steun kreeg van Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO) en journalist Hans Knoop van het Belgische Forum der Joodse Organisaties (FJO). Volgens burgemeester Mark Buijs was Oosterhout in het verleden niet op de hoogte van de antecedenten van Van Roosbroeck.

Een eerder verzoek van Jonker om de onderscheiding postuum in te trekken werd door een voorganger van Buijs op formele gronden geweigerd. Pas nadat zowel het CJO als het FJO zich achter Jonker opstelden, besloten de gemeenteraad en het college van B en W Van Roosbroeck uit het register van ontvangers van de gouden erespeld te schrappen.

Naftaniel en Knoop zijn blij met deze beslissing."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml