Op Z'n Kop! Psycholoog Martin Appelo over wat de coronacrisis doet met mensen

Op Z'n Kop! Psycholoog Martin Appelo over wat de coronacrisis doet met mensen 

15 juli 2021 - 15:37

Voor de laatste aflevering van de Op z'n Kop! Zomertour reizen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar het Hoge Noorden. Naar Groningen voor een gesprek met psycholoog Martin Appelo. Hoe kijkt hij aan tegen de coronacrisis? En wat doet het met de menselijke geest?  

"Mensen worden gedreven door sociale druk, bewegen mee met de meerderheid waar ze toe behoren. In het begin droeg ik ook geen mondkapje, maar ik werd zo moe van ruzie moeten maken dat ik hem maar heb opgedaan. We wijken allemaal onder sociale druk", aldus Appelo.

Volgens Appelo is het zo dat als er angst is voor een vijand, dan schieten we allemaal in ons 'reptielenbrein'. "Ons brein is dan bereid om een leider te volgen. Zoals Rutte aan het begin van de crisis, totdat mensen na een tijdje begonnen te denken 'waar is dat gevaar dan?' Mensen laten zich dan minder onderdrukken door maatregelen."

Je hebt eigenlijk twee groepen mensen. De ene groep volgt braaf de regeltjes en de andere niet. "Mensen die in hun jeugd veilig gehecht zijn, dus in een omgeving zaten van 'alles draait om jou, vrees niet, kom bij mij dan komt alles goed'. Die schrikken zich rot als zo'n veilige omgeving wegvalt. Als je onveilig gehecht bent en hebt moeten 'knokken', dan ga je gemakkelijker om met corona en maak je je drukker om de maatregelen."

Luister naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! waarin wordt gesproken over de psyche achter sociale druk, autoriteit en politiek leiderschap, verzet tegen de maatregelen en narcisme.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml