OP Z'N KOP! Het geheim van Urk? 'De Urker is gewoon geen zeurpiet'

OP Z'N KOP! Het geheim van Urk? 'De Urker is gewoon geen zeurpiet' 

22 juli 2021 - 14:55

Marianne Zwagerman is - terwijl Rick van Velthuysen lekker vanuit Spanje meekijkt - afgereisd naar het 'Mediapark' op Urk en praat daar met Urk FM-dj's Henk Visser en Cees de Vries. Want, wat is het geheim van Urk? Waarom ontsnappen zij wél aan de coronacrisis dat de rest van het land nog steeds in zijn greep houdt, zoals blijkt uit cijfers van het RIVM?

Samen zoeken ze naar een verklaring. Over de Urkse gemeenschap, coronamaatregelen en wat de rest van Nederland van het voormalige eiland zou kunnen leren. Want het feit dat corona op Urk bijna niet lijkt te bestaan, is dat een 'wonder' te noemen? Is het soms zo dat zij informatie achterhouden voor het RIVM? Of is er meer aan de hand?

"Als ik er een theorie op mag loslaten, dan denk ik dat wij aan het begin van de crisis heel veel besmettingen hadden. Mensen die zich niet hebben laten testen, maar wél corona hebben gehad. Er is al een soort natuurlijke bescherming opgebouwd en dat maakt dat het daardoor nu wel meevalt. En het is natuurlijk ook zo dat een deel zich wel gewoon heeft laten inenten", aldus Visser.

"Ik denk vooral ook dat er hier minder getest wordt dan elders", vult De Vries aan. "Ik ben er ook niet meer bang voor, wij zijn ook minder genegen om naar de huisarts te gaan. We gaan alleen als we echt doodziek zijn." Is er misschien wel iets genetisch aan de hand? Van Velthuysen: "De Urker is gewoon geen zeurpiet".

Met andere woorden, het leven ging op het schiereiland ging gewoon door. Wat kan de rest van Nederland hiervan leren? "Ik zou me niet van de wijs laten maken om gewoon te doen wat ik wil. Het was voor Urkers ook een soort sport om boetes te ontlopen", aldus De Vries. Van Velthuysen: Misschien dat die arrogantie vanuit het westen en het individualisme opzij kan worden gezet. Dat we weer een soort gemeenschapszin krijgen en elkaar leren respecteren. Wil je je niet laten vaccineren, prima. Wel? Ook prima. Laat elkaar in elkaars waarden."

Luister nu naar de nieuwste aflevering van OP Z'N KOP!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml