Ophef om 'beledigende' cartoon
Buitenland

Ophef om 'beledigende' cartoon.

Een prominente Australische cartoonist is onder vuur komen te liggen vanwege een niet zo vleiende tekening van een Aboriginal, een lid van de inheemse populatie van Down Under. De cartoon in The Australian was "lelijk, beledigend en beschamend", aldus kritiek van Aboriginals.

De hoofdredacteur van de krant is echter voor zijn tekenaar Bill Leak in de bres gesprongen, schrijft de BBC. Het gewraakte plaatje zou "een cruciale issue" in de publiciteit hebben gebracht. 

De cartoon toont een politieman die een Aboriginal-kind naar zijn vader brengt. "Je moet eens met hem praten over persoonlijke verantwoordelijkheid", aldus de agent. De vader, op blote voeten met een pilsje in zijn hand, antwoordt: "Hoe heet hij dan?"

De spotprent volgde op statistieken over de Australische regio Northern Territory, waar Aboriginals een disproportioneel deel van de gevangenispopulatie uitmaken. Een inheemse leider had naar aanleiding van de cijfers gezegd dat Aboriginals "meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het gedrag van hun kinderen". 

Alle artikelen geladen. Overzicht →