Opnieuw Israëlisch pand gesloopt in Amsterdam
Binnenland

Opnieuw Israëlisch pand gesloopt in Amsterdam.

Nee, toch? Jawel. Tijdens de afgelopen jaarwisseling is er wederom een Israëlisch pand doelwit geworden van vandalisme, alle ruiten werden ingeknikkerd bij Chabad Central Amsterdam aan de Albert Cuypmarkt.

Volgens bronnen bij het Nieuw Israëlietisch Weekblad is het de zoveelste keer dat het joodse ontmoetingspunt slachtoffer is geworden van vernieling. In het afgelopen jaar zouden de ramen meermaals ingegooid zijn.

Omdat we graag meer te weten willen komen over de slooppartij, besluiten we contact te leggen met de woordvoerder van Chabad.

Deze wil liever anoniem blijven, omdat het mensen anders "bang maakt". Ook stelt hij het jammer te vinden dat de vernielingen zijn uitgelekt in het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

De politie heeft de camerabeelden van Chabad inmiddels in bezit. Daarop is een man te zien die gericht een steen door de ramen keilt. Een politiewoordvoerder stelt dat "in het onderzoek wordt meegenomen dat het hier weleens om een gerichte actie tegen een Joods bedrijf zou kunnen gaan."

Eerder werd het Joodse restaurant HaCarmel tot twee keer toe aangepakt. Op 7 december besloot de geflipte Palestijn Saleh A. met een knuppel de ruiten in te slaan. Op 31 december trof eigenaar Sami Bar-on een onduidelijke substantie aan op de pui van de winkel. Dan nemen we het aantal spuugincidenten nog niet eens mee, volgens Bar-on is dat inmiddels "een gewoonte" geworden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →