Oppositie: aanpassingen sleepwet gaan niet ver genoeg
Binnenland

Oppositie: aanpassingen sleepwet gaan niet ver genoeg.

De oppositie in de Tweede Kamer is alles behalve tevreden met de toezegging van het kabinet om de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten enigszins aan te passen. Die zogenaamde aanpassingen gaan hen niet ver genoeg. 

Zoals gisteren al duidelijk was wil het kabinet de wet niet van tafel vegen maar na uw 'nee' wel 'iets' eraan doen. Bijvoorbeeld aan de termijn waarop afgetapte informatie mag worden opgeslagen (dat zou anders drie jaar zijn geweest). Ook wil het de regels aanpassen voor het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten. Minister Kajsa Ollongren bevestigde vandaag dit voornemen.

Maar de oppositiepartijen reageerden vandaag in de Tweede Kamer uiterst kritisch. "Het kabinet is wel op het minimale van het minimale gaan zitten", aldus GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Ook SP'er Ronald van Raak hekelt het gebrek aan harde maatregelen en gaat nog een stap verder. "Daarmee zijn alle toezeggingen van de regering boterzacht en legt zij het 'nee' van de kiezers hooghartig naast zich neer."

Alle artikelen geladen. Overzicht →