Oproep voor demonstratie tegen 'racistische' dodenherdenking
Binnenland

Oproep voor demonstratie tegen 'racistische' dodenherdenking.

Wij kunnen onze ogen nauwelijks geloven, maar de zelfverklaarde slachtoffers van het Nederlandse koloniale verleden, verenigd in het comité Geen 4 Mei Voor Mij, zullen nog een stap verder gaan in hun protest tegen onze Nationale Dodenherdenking.

Dit keer roept het comité iedereen op om de dodenherdenking - zoals u weet elk jaar op 4 mei 20.00 uur - te verstoren middels een lawaaierige demonstratie, want de herdenking is te wit en daarom racistisch.

"Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien", staat te lezen op de website van het Comité 4 en 5 mei.

Deze regel doet het bloed van de beroepsslachtoffers koken: want hoezo worden alleen Nederlandse (lees: witte) slachtoffers herdacht tijdens een dodenherdenking in Nederland? En bovendien, hoe zit het dan met de moslims die gedood werden tijdens de politionele acties van Nederland in Indonesië?

'Maak lawaai tijdens twee minuten stilte'

Kortom, een moment dat volgens #Geen4MeiVoorMij verstoord dient te worden en daarom is een Facebook-evenement aangemaakt om volgende week op de Dam in Amsterdam - als heel Nederland uit respect twee minuten stil is - lawaai te maken en zo een signaal af te geven "aan de racisten die ons land regeren."

Ondertussen probeert het Amsterdamse gemeenteraadslid Marianne Poot (VVD) de demonstratie te laten verbieden of op zijn minst op een andere plek te krijgen, zodat 4 mei wel gewoon waardig kan verlopen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →