Orlando-schutter in vizier FBI
Buitenland

Orlando-schutter in vizier FBI.

Orlando-aanslagpleger Omar Mateen is meerdere keren ondervraagd door de FBI. Omdat hij geen bedreiging leek te zijn stopte het onderzoek. En kon hij de afgelopen week zomaar twee wapens aanschaffen.

De inlichtingendienst sprak Mateen in 2013 en in 2014, vertelde speciaal agent Ron Hopper vandaag bij een persconferentie. Hij kwam eerst in beeld omdat hij zou hebben gerept over banden met terroristen, schrijft Time. Het jaar daarna deed de FBI onderzoek naar zijn vermeende banden met een Amerikaanse zelfmoordterrorist, maar schortte dat op omdat het contact tussen hen minimaal zou zijn.

IS wel/niet verantwoordelijk

De FBI beschouwt de aanslag in Orlando als een daad van terreur. Volgens Amaq, het persagentschap van terreurgroep Islamitische Staat, claimt IS de verantwoordelijkheid voor de schietpartij. Volgens Senator Bill Nelson van Florida is de claim nog niet bevestigd. Mateen zou voor de aanslag 911 hebben gebeld. Hij zou in het gesprek hebben gezegd trouw te zijn aan IS.

Reacties

Premier Mark Rutte liet weten geschokt te zijn door "de verschrikkelijke berichten" uit Orlando. "Heel Nederland leeft mee met de families en nabestaanden van de slachtoffers. Ik heb mijn condoleances overgebracht aan president Obama", aldus Rutte volgens het ANP. Ook Bert Koenders reageerde: "Verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando. Diep geschokt. Ik leef mee met de families en nabestaanden van het enorme aantal slachtoffers." De minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Amerikaanse collega John Kerry en zal dat morgen ook in persoon doen bij de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in de Dominicaanse Republiek. Barack Obama noemde de aanslag, de dodelijkste schietpartij van een enkele schutter in de Amerikaanse geschiedenis, "een daad van terreur en van haat". Het maakt eens te meer duidelijk hoe makkelijk het is om in Amerika aan verwoestende wapens te komen, aldus de Amerikaanse president. Het was de twintigste verklaring tijdens zijn ambtstermijn over 'schietpartijen'. Donald Trump wist de tragedie om te buigen naar zijn persoonlijke campagnevoering: "Ik had gelijk als het gaat om radicaal islamitisch terrorisme. Maar daar hoef ik geen felicitaties voor, ik wil hard optreden en waakzaamheid", aldus de de republikeinse presidentskandidaat. Zijn democratische rivaal Hillary Clinton sprak de LGBT-gemeenschap toe. "De gemeenschap van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders heeft miljoenen medestanders, en ik ben daar één van", aldus Clinton. Volgens haar bewijst de aanslag "dat we wapens weg moeten houden van terroristen en andere gewelddadige criminelen".

Alle artikelen geladen. Overzicht →