Oud-marinier: NL pleegde terreur bij De Punt
Binnenland

Oud-marinier: NL pleegde terreur bij De Punt.

De Nederlandse regering heeft bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977 bewust gekozen voor excessief geweld, met de intentie om alle kapers te doden. Dat is de conclusie van oud-marinier Ingo Piepers, die de kaping zelf onderzocht.

Volgens Piepers, die inzage kreeg in het oorspronkelijke aanvalsplan, deugt de Nederlandse aanpak van geen kant. Hij vindt met name de uiteindelijke opschaling, die sterk afwijkt van de originele plannen, niet te verantwoorden. Als hij dan toch een term moet toebedelen aan de uitvoering, komt hij uit op je reinste 'terreur'.

Het Ministerie van Defensie, dat tot op de dag van vandaag ontkent dat er onrechtmatig is gehandeld, wilde niet reageren op de aantijgingen van Piepers omdat de civiele zaak vandaag voor de rechtbank komt.

Rechtbank: NL heeft niet onrechtmatig gehandeld

De uitspraak in de zaak, die door nabestaanden was aangespannen in de jacht op schadevergoeding en bijna twee jaar in beslag nam, is zojuist geweest. Volgens de Haagse rechtbank hebben de mariniers die de kaping beëindigden geen onrechtmatige instructies gekregen en de Staat hoeft de nabestaanden van twee Molukse kapers geen schadevergoeding te betalen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →