Twitter filterde anti-Obama tweets
Tech

Twitter filterde anti-Obama tweets.

Volgens een oud-werknemer van Twitter zou Dick Costolo, voormalig directeur van het bedrijf, werknemers een algoritme hebben laten inschakelen om bedreigende en zwaar beledigende taal te filteren die specifiek voor Obama was bedoeld tijdens een publieke vraag-en antwoordsessie in 2015. Een andere bron zei dat het team voor mediapartners ook handmatig tweets censureerde. Deze beslissing werd voor de andere managers geheimgehouden omdat zij de beslissing anders zouden afkeuren.

Hypocriet
Twitter heeft zich in het verleden namelijk publiekelijk strikt gehouden aan het pleiten voor ongelimiteerde (oké, 140 tekens) vrijheid van meningsuiting. Zo streed het bedrijf zelfs tegen een geheime regeringsorde door gebruikersinformatie voor WikiLeaks te verstrekken. 

In 2011 verscheen er een blog van Twitter waarin werd verteld dat er "soms wel verwijderd werd op spam en illegale berichten", maar dat er naar gestreefd werd niet op basis van inhoudelijke content te filteren. Twitter zou 'De vleugel van de vrije meningsuiting zijn voor de partij van de vrije meningsuiting.' Zelfs Costolo, directeur van 2010 tot 2015, noemde regulatie "een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting".

Dubbele zijde
"Dit is een voorbeeld van een dubbele standaard: we beschermen onze beroemdheden, terwijl de gemiddelde gebruiker wel de dupe mag zijn van allerlei verschillende nare beledigingen", aldus een van de bronnen die Buzzfeed citeerde.

Alle artikelen geladen. Overzicht →