Ouders de dupe van onthechtingstermijn; minister weet van niks!

Ouders de dupe van onthechtingstermijn; minister weet van niks! 

08 december 2021 - 12:01

In Nederland worden er jaarlijks tienduizenden kinderen uit huis geplaatst. We zijn daarmee koploper in Europa. Na een uithuisplaatsing is het volgens de wet de bedoeling dat kinderen zo snel mogelijk terugkeren naar hun ouders, maar het gebrek aan hulp en personeel binnen jeugdzorg staat dat in de weg. 

Vaak duurt het dan zo lang dat de aanvaardbare termijn voor terugplaatsing is verstreken en het niet meer in het belang van het kind is om te worden teruggeplaatst, die is namelijk inmiddels gehecht aan de pleegouders. Daarmee hebben de biologische ouders geen kans gekregen om te bewijzen dat ze wel voor hun kind(eren) kunnen zorgen en zijn ze hun kinderen kwijt.

Het overkwam de familie Deceuninck. Jurgen en Gerda stonden hun kinderen tijdelijk vrijwillig af aan jeugdzorg. Toen zij hun leven weer op de rit hadden, hoorden zij ineens dat de aanvaardbare termijn voor terugplaatsing was verstreken en verloren zij het ouderlijk gezag. Ze vechten nu al zeven jaar voor het terugkrijgen van hun kinderen. Op dit moment mogen zij de kinderen, als ze geluk hebben, twee uur per maand onder begeleiding zien. “24 uur per jaar mogen wij papa en mama spelen”.

Deskundigen beamen dat de aanvaardbare termijn dat het systeem anders moet. Universitair docent personen- en familierecht Joost Huijer (Universiteit Utrecht) stelt dat doordat binnen jeugdzorg goede hulpverlening vaak niet beschikbaar is, zaken langer doorlopen met als gevolg dat de kans dat een uithuisgeplaatst kind terugkeert naar de ouders steeds kleiner wordt. Zonder dat ouders en kind in sommige gevallen een reële kans hebben gekregen om te werken aan gezinshereniging. Volgens jurist jeugdrecht Marianne Vlaming zit de aanvaardbare termijn een hulptraject binnen het gezin in de weg. Het doel van uithuisplaatsing zou moeten zijn dat het kind teruggaat naar de ouders en het gezin hulp krijgt. “Dat is niet hoe het in de praktijk werkt.” stelt zij.

De aanvaardbare termijn is voor ouders een onomkeerbaar moment waarbij ze hun kinderen kwijtraken, terwijl het maatwerk zou moeten zijn. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker blijkt wanneer we hem bevragen over het onderwerp niet op de hoogte te zijn van het feit dat de aanvaardbare termijn ook geldt wanneer er sprake is van een vrijwillige uithuisplaatsing, zoals bij familie Deceuninck het geval is.

Waarom wordt er zo strikt vastgehouden aan deze termijn en grijpt de dem. minister niet in?

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml