Overgewicht; het is tijd dat de overheid ingrijpt

Overgewicht; het is tijd dat de overheid ingrijpt 

03 juni 2023 - 10:56

Ja het lijkt een wijvenonderwerp maar dat is het niet: overgewicht. Ondanks verwoede pogingen van obese mensen die in kranten stukjes schrijven om overgewicht acceptabel te doen worden, is het allesbehalve acceptabel. Overgewicht is ongezond. Maar sinds qrona is overgewicht standaard. En ja, ook ik ben mijn qronakilo’s niet kwijt – ondanks inmiddels duizenden euro’s aan hulp. Ze gaan, maar komen weer en sinds qrona niet met z’n drieën maar met een kilootje of tien te veel.

En niet alleen bij mij. Op de première van de musical Aïda (gaat dat zien!) was het aantal mensen met overgewicht schrikbarend. Waar je normaliter van een enkeling denkt dat het wel wat minder had gekund, was het nu de omgekeerde wereld. Het aantal mensen met een normaal gewicht was aan de vingers van vier handen te tellen. Op zich geruststellend: ik was niet de enige met dat pafferige gezicht en teveel vet op de bovenarmen. Maar wel afgrijselijk. Overgewicht is ongezond. Het vertraagt je energieniveau, het doet wat met je zelfbeeld en zelfvertrouwen (o ja nee, jij bent prachtig met je vetkwabben, sure!) en het tast je lichaam aan de binnenkant aan. Je heupen en knieën slijten door het meetorsen van dat gewicht, en slijten doet pijn. Kortom: je wordt sneller oud; op zich prima, dan hoef je niet zo lang een beroep op de ziektekostenverzekering te doen. De zorg heeft het al zo moeilijk.

Maar nu de Telegraaf schrijft over de jeugd, van wie 25% te zwaar schijnt te zijn, wordt het tijd om in te grijpen. En ja, wat mij betreft mag dat door de overheid. Wie gaat gillen dat de overheid niet over onze gezondheid gaat, niet achter de voordeur mag komen en vooral niet mag bepalen wat je in je lichaam stopt, wijs ik vriendelijk doch dringend op de periode 2020-2022. Iedereen stond als aapjes de ander te vlooien om een prik te nemen, terwijl die prik nergens goed voor was. Sterker nog: we hebben een regering die de bevolking háát, kijk naar de Toeslagenaffaire, kijk naar de Groningers, kijk naar de boeren, hel, kijk naar de nieuwe pensioenwet. Het feit dat de regering op dit moment niets doet tegen om ons tegen overgewicht zelfs maar te waarschuwen, moet toch een teken aan de wand zijn. Overgewicht is slecht. Voor je lichaam, voor je geest en daarbij is afvallen intens moeilijk. Er is geen prik voor, laat staan dat het een prik zou zijn die de overheid gratis ter beschikking stelt. Zieke mensen die doodgaan, zijn in het belang van onze overheid. Er komen huizen beschikbaar voor asielzoekers, het beroep op de zorg wordt verminderd en de stikstof uitstoot in wezen ook. En nee, laat het complotdenken los. Vraag je alleen af waarom je overgewicht zou willen hebben, waarom het zo enorm gestegen is en vooral: waarom er niet ten minste een voorlichtingscampagne vanuit de overheid is om te wijzen op de gevaren van overgewicht.

En onthoud: de inbreuk op privacy heeft onze overheid er nog nooit ervan weerhouden om zich te bemoeien met Nederlandse burgers. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.