Overheid faalt in het beschermen van haar burgers

Overheid faalt in het beschermen van haar burgers 

09 juli 2021 - 11:50

Op NPO Radio 1 werd de serieuze vraag gesteld ‘wat is dat eigenlijk, de rechtsstaat’? De ‘journalist’ van dienst, Ghislaine Plag gooide ‘m er oprecht verwonderd in. De moordpoging op ‘s lands meest besproken misdaadjournalist moet en zal een aanslag zijn op de persvrijheid; beledig hem niet met die idiote conclusie. Zeker niet als de jongens en meisjes van de pers gedwee knipmessen wanneer RTL én de politie vraagt om beelden offline te halen. Dat heet censuur, heel iets anders dan persvrijheid.

Journalistiek is te klein om kogels voor te vangen, de rechtsstaat komt eerder in de buurt. Als de overheid faalt haar burgers te beschermen, is het einde zoek. Verontwaardigd klinkt het vanuit de journalistiek dat ’s lands meest besproken misdaadjournalist geen beveiliging had. Voor de goede orde: persoonsbeveiliging is geen statussymbool maar het failliet van de rechtsstaat. Niets is armoediger, beperkender en intimiderender; je gunt het zelfs je ergste vijand niet. Daarbij is persoonsbeveiliging het ultieme bewijs dat de overheid criminelen niet van de straat weet te houden en overgaat op de symptoombestrijding omdat het de oorzaak niet kan aanpakken.

Wat is dat dan, die rechtsstaat?
De rechtsstaat zorgt voor veiligheid.
Haalt criminelen van de straat.
Geeft politie en justitie middelen om dat te doen.
Zorgt ervoor dat misdaad niet verheerlijkt wordt.
Straft fatsoenlijk en afschrikwekkend.

Wat dat dan is, die rechtsstaat?
Zorgt voor burgers.
Zorgt voor journalisten.
Zorgt voor klokkeluiders.
Zorgt voor ons.

Zorg en bescherming is een utopie die niet vergeten mag worden ondanks dat een Amsterdamse rechercheur me jaren geleden al toevertrouwde de grip op Amsterdam kwijt te zijn. “Allang.” De Mocro-Maffia is de baas terwijl de rest van ons er als schimmen tussendoor beweegt. Ontwijkend. Verhuizend naar betere wijken – voor zolang het duurt. In 2016 zochten zelfs de moeders van de Mocro-jeugd de pers, omdat ze het zat waren. Ook zij wilden minder minder toen het hoofd van een van hun zonen werd achtergelaten voor een shisha lounge. Minder minder, maar hoe dan als ze tussen meer meer meer wonen? Hoe dan als het Nederlandse recht geen antwoord heeft op minder minder? Hoe dan als politie en justitie geïntimideerd worden door minder minder? Serieus hoe dan, als onze rechtsstaat faalt, dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit, godbetert decennialáng faalt met het aanpakken van minder minder? Serieus hoe dan, als onze rechtstaat ontkent een probleem met minder minder te hebben, en alsmaar meer meer meer haalt?

Onze overheid faalt in het beschermen van haar burgers. Bescherming houdt niet in dat je journalisten moet beveiligen. Nee. Bescherming houdt in dat je de oorzaak aanpakt. Haal criminelen van de straat. Geef criminelen geen status. Zorg dat criminelen niet stoer zijn. En vermijd in godsnaam dat er meer meer meer criminelen zich op Nederlands grondgebied kunnen vestigen. Ondertussen is er een aanslag gepleegd op ’s lands meest besproken misdaadjournalist. Net als op de moord op Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Derk Wiersum en vele vele onbekende anderen had dit nooit mogen gebeuren in onze rechtstaat.

Ik wens de familie, vrienden, collega’s en kennissen van Peter heel veel sterkte in deze afschuwelijke tijden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.