'Overheid met inkoop schuldig aan 18 procent NL'se klimaatvoetafdruk'

'Overheid met inkoop schuldig aan 18 procent NL'se klimaatvoetafdruk' 

05 juli 2021 - 13:13

Verdorie, dit kan dus echt niet hé? Eerst de gewone burger pesten met allerlei peperdure klimaatregeltjes, nu blijkt uit onderzoek van het RIVM dat de overheid ZELF verantwoordelijk is voor liefst 18 procent van de klimaatvoetafdruk van Nederland.

En dan hebben we het echt niet over noodzakelijke producten, gewoon een plakje ham minder bij de lunch of een bitterbal minder bij weer eens een vervroegde ambtelijke vrijdagmiddagborrel is voldoende: "De berekeningen gaan over 2019: toen kocht de Nederlandse overheid voor 85 miljard euro aan producten en diensten in, 15 procent van de totale inkoop van producten en diensten in Nederland. De klimaatimpact van de overheidsinkopen komt neer op 22 megaton CO2 (...) De inkoop van de overheid is goed voor 23 procent van het grondstoffenverbruik en 9 procent van het landgebruik van alle inkoop die voor Nederland wordt gedaan. Ook is gekeken naar de milieu-impact tijdens de productie, bijvoorbeeld elders in de wereld, het transport, het gebruik van producten en de verwerking tot afval. Vooral de inkoop van producten die gebruikt worden voor de catering in overheidsgebouwen draagt bij aan het landgebruik, aldus het RIVM. De ham op een broodje tijdens een lunch wordt bijvoorbeeld gemaakt van varkens. Het verbouwen van het voedsel voor die varkens neemt veel land in beslag."

De overheid kan via het inkoopbeleid volgens het RIVM dan ook bijdragen aan het terugdringen van verlies aan biodiversiteit, maar ook aan de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie. Overigens betekent 'tot de overheid behoren' in dit geval alle bestuurslagen en bijvoorbeeld ook universiteiten en redacties van PowNed. Wij beloven dan ook plechtig dat wij vanaf vandaag het wat rustiger aan zullen doen door tijdens de lunch eens een bordje minder opscheppen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml