'Overheid moet meer doen tegen The Voice-gedrag op werkvloer'

'Overheid moet meer doen tegen The Voice-gedrag op werkvloer' 

01 februari 2022 - 10:59

Het College voor de Rechten van de Mens heeft gesproken. Naar aanleiding van alle commotie rond de uitzending van het programma Boos over misstanden bij The Voice, stuurde het een brief naar vijf ministeries en de staatssecretaris voor Media met punten om potentiƫle slachtoffers te beschermen tegen de Ali B's, Borsato's en Rietbergens van deze wereld.

"Het is van belang dat u en uw departementen gecoƶrdineerd dit onderwerp bespreekbaar maken, aan preventie werken, ervoor zorgen dat slachtoffers goed worden opvangen en dat meldingen zorgvuldig worden onderzocht," schrijft het College.

Het college wil onder meer dat er wetgeving komt die de aanstelling van een vertrouwenspersoon in een bedrijf verplicht maakt en dat het wetsvoorstel seksuele misdrijven "voortvarend" behandeld wordt. Dat wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor veroordeling bij een seksueel misdrijf. Zo is het straks ook strafbaar om seks te hebben met iemand als je weet dat de ander het niet wil. Het duurt nu waarschijnlijk nog tot 2024 voor de nieuwe wetgeving rond seksueel geweld in werking treedt.

Verder moet het zogenoemde ILO-verdrag 190 worden goedgekeurd, aldus het college. Dat verdrag werd in 2019 aangenomen door de Internationale Arbeidsorganisatie om geweld en intimidatie op het werk uit te bannen. Nederland stemde voor het verdrag, maar heeft het nog niet bekrachtigd. Goedkeuring zal volgens het college leiden tot "een betere rechtsbescherming van werknemers in het algemeen en vrouwelijke werknemers in het bijzonder".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml