Overheidspersoneel misbruikt toegang persoonsgegevens
Binnenland

Overheidspersoneel misbruikt toegang persoonsgegevens.

Tientallen werknemers met toegang tot databanken met bijzonder gevoelige persoonsgegevens worden jaarlijks betrapt op misbruik van hun vertrouwenspositie, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. Ze delen informatie met bekenden of handelen daarin.

Bij de Belastingdienst wordt in absolute zin het meest gesjoemeld. Daar werden 34 medewerkers betrapt die het tegen beter in toch leuker wilden maken door hun vertrouwenspositie te misbruiken en informatie te lekken. Een oud-werknemer vertelde al eerder aan de krant hoe collega's hun pauzetijd besteedden aan het bestuderen van de aangiftes van BN'ers.

Bij de Koninklijke Marechaussee werden afgelopen jaar zeven medewerkers, een aantal dat stijgt, betrapt op het illegaal snuffelden in het systeem met daarin onder andere strafbladen. Een marechaussee en een oud-medewerker stonden afgelopen week terecht omdat ze voor een collega keken of het nieuwe liefje van haar zus iets op zijn kerfstok had. De kersverse zwager diende een klacht in toen hij doorkreeg dat hij nagetrokken was.

Alle artikelen geladen. Overzicht →