Overschot zaadvragende vrouwen in Nieuw-Zeeland
Buitenland

Overschot zaadvragende vrouwen in Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland kampt met zaaddroogte, en dat is een probleem voor vrouwen met rammelende eierstokken. De wachttijd voor teelvocht is door regelgeving inmiddels opgelopen tot twee jaar, en daarmee is sperma in Nieuw-Zeeland zeldzaam aan het worden.

"Ik had geen idee dat er een zaadtekort was", sipt Kathryn Heape. De 40-jarige wil al sinds haar tiende levensjaar moeder worden, en meldde zich daarom bij een spermabank. In de tussentijd date ze zich rot in de hoop wat sperma op natuurlijke wijze te kunnen vangen.

"We horen steeds meer over overzees voortplantingstoerisme", vertelt vruchtbaarheidsspecialiste Mary Birdsall. "Het is een lastige situatie. Het is moeilijk om donoren te rekruteren, maar het is ook zwaar voor vrouwen die graag een gezin willen beginnen." 

Regels, regels, regels

Sinds 2004 mag er geen anoniem bakje zaad meer in de spermabank worden opgenomen, weet The Guardian. Gulle gevers moeten ermee akkoord gaan dat hun kroost na 18 jaar zomaar contact kan opnemen. Bovendien krijgen mannen geen geld meer voor hun levenselixer, enkel een magere reiskostenvergoeding naar de kliniek. Dat weerhoudt veel mannen van donatie.

Volgens John Peek, algemeen directeur van Nieuw-Zeelands grootste vruchtbaarheidskliniek circuleert er meestal genoeg sperma in het land om tachtig gezinnen te helpen, maar ligt de vraag vier maal hoger. Het zaadtekort speelt volgens Peek al lang en is "net als de klimaatverandering de nieuwe standaard". Met veertig procent zijn vrijgezelle vrouwen de grootste zaadvragers.

Alle artikelen geladen. Overzicht →