Overvol stroomnet? Dan maar schapen houden!

Overvol stroomnet? Dan maar schapen houden! 

17 februari 2022 - 14:12

Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten zegt “er alles aan” te doen om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Toch blijft het de vraag of hij een prioriteringsregel gaat invoeren, die het mogelijk maakt om bepaalde bouwprojecten met een maatschappelijk belang voorrang te geven op het stroomnet.

Het stroomnet zit op veel plekken in Nederland overvol. Hierdoor liggen duizenden bouwprojecten stil, wachtend op stroom. Elektriciteit zou de oplossing moeten zijn om de klimaatdoelen te halen. Zodra iedereen echter tegelijkertijd van het gas af gaat, ontstaat er grote drukte op ons relatief kleine stroomnet. Hoogleraar energiesystemen David Smeulders spreekt zelfs van een “campingnetje”.

Zo kunnen ondernemer Jaap en zijn zoon Lars niet aan de slag met de bouw van hun duurzame transportbedrijf in Alkmaar. Ze moeten van de overheid energieneutraal zijn, maar zijn voor hun voorzieningen afhankelijk van de overheid. “Dus we hebben geen warmte, geen gas én geen stroom. Dat wordt schapen houden”, lacht Jaap.

Op Urk staat een gloednieuw verzorgingstehuis, compleet duurzaam ingericht met warmtepompen. Doordat ze geen plekje kregen op het stroomnet, worden de warmtepompen nu aangedreven door twee grote dieselaggregaten. Bestuurder Wilfred Muller had graag gezien dat er prioritering vanuit de overheid mogelijk was, want “dit is geen visbedrijf, maar een maatschappelijke voorziening die ertoe doet voor de gemeenschap van Urk”.

Alle ogen zijn op onze klimaatminister gericht. Zelf beweert Jetten dat prioritering tegen de Europese wetgeving in gaat, maar volgens zijn oude docent bestuurskunde Michiel de Vries is dat wel degelijk toegestaan. Sterker nog, in Duitsland gebeurt het al.

Benieuwd wat Jetten daarop te zeggen heeft? Kijk De Hofbar hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml