Dit zijn de grootste beledigingen van Boris Johnson
Buitenland

Dit zijn de grootste beledigingen van Boris Johnson.

Even rekende de wereld erop verlost te zijn van Boris Johnson, maar niets is minder waar. De Brexit-frontman is door de kersverse premier May benoemd tot de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken. Of hij overal met open armen zal worden ontvangen, is nog maar de vraag, want beledigen is een van zijn favoriete hobby's. Een bloemlezing.

In een column voor The Telegraph uit 2007 maakte Johnson een aantal bijzonder weinig vleiende opmerkingen over de Amerikaanse politicus Hillary Clinton. "Zij vertegenwoordigt alles waar ik me in de politiek tegen verzet. Met haar blond geverfde haren, pruillippen en haar staalblauwe ogen lijkt ze op een sadistische verpleegster uit een psychiatrisch ziekenhuis." Overigens wilde Johnson destijds wel dat ze president zou worden.

EU is Hitler

In een interview met The Telegraph in mei zei Johnson, dat de EU dezelfde doelstelling had als Adolf Hitler, namelijk één Europese superstaat. De methodes zijn dan wel niet hetzelfde als die van de nazi's, maar de doelstelling is hetzelfde. Niet iedereen was even gecharmeerd van deze uitspraak. Johnson kreeg bijzonder veel kritiek, niet alleen van de oppositie, maar ook uit eigen gelederen.

Vier jaar geleden beledigde Johnson zo'n beetje alle Ieren op de planeet door de belangrijkste feestdag Saint Patrick's Day te omschrijven als "linkse onzin".

Obama

In de aanloop naar het referendum veroorzaakte Johnson een flinke rel door in een column in The Sun te schrijven dat Barack Obama een "voorouderlijke afkeer" voor Groot-Brittannië zou hebben wegens zijn Keniaanse roots. Johnson reageerde op het bezoek van de Amerikaanse president waarin hij kiezers adviseerde voor de EU te stemmen.

Papa Nieuw-Guinea

In 2006 moest Johnson al zijn excuses aanbieden omdat hij in zijn column voor The Telegraph schreef dat Papua Nieuw-Guinea gevoelig was voor "kannibalisme".

In een artikel met de titel "Cancel the Guilt Trip" uit 2002 schreef hij als redacteur van The Spectator dat de Britten zich niet al te slecht over de kolonisatie van Afrika zouden moeten voelen. De problemen die Afrika heeft lagen niet aan het feit dat de Britten er "ooit de leiding hadden, dat we de leiding niet meer hebben."

Het nieuws dat Boris Johnson is benoemd tot minister van Buitenlandse zaken zorgt in heel Europa voor verbazing en afkeer. De mooiste reactie kwam op naam van Angela Eagle, die graag de nieuwe leider van Labour wil worden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →