OVV: 'OM faalde met beveiliging bedreigde personen Marengo'

OVV: 'OM faalde met beveiliging bedreigde personen Marengo' 

01 maart 2023 - 11:23

Uiteraard. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een snoeihard rapport gepresenteerd over de manier waarop misdaadjournalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. beveiligd hadden moeten worden. Korte conclusie: het OM faalde keihard.

Deze personen hadden alle drie betrokkenheid bij het omvangrijke liquidatieproces Marengo en van alle drie was bekend dat hun leven gevaar liep door dreiging vanuit de georganiseerde misdaad van Taghi en co., tegen wie medio vorig jaar een levenslange gevangenisstraf geëist is.

"Bij een aantal keuzes in de onderzochte beveiligingssituaties, bijvoorbeeld bij het delen van informatie, werd aan het belang van bewaken en beveiligen minder gewicht toegekend dan aan het opsporingsbelang", concludeert de OVV. "In een aantal gevallen kwam het niet eens tot een afweging van belangen."

De OVV begon in augustus 2021 met het onderzoek. De maand daarvoor was Peter R. de Vries neergeschoten. Hij was alweer het derde dodelijke slachtoffer in de nabije omgeving van de kroongetuige, De Vries was zijn vertrouwenspersoon. Advocaat Wiersum werd in september 2019 voor zijn huis doodgeschoten. De broer van Nabil B. werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal wereldkundig had gemaakt. Ook over die bekendmaking was veel gedoe. Dat gebeurde ondanks nadrukkelijk protest van de familie van de kroongetuige en op het moment dat de beveiliging nog niet voldoende geregeld was.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml