OVV: Spoorovergangen onveilig, schuld laks ministerie
Binnenland

OVV: Spoorovergangen onveilig, schuld laks ministerie.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is vandaag met een vernietigend rapport naar buiten gekomen over onbewaakte spoorovergangen. Ieder jaar overlijden gemiddeld elf mensen bij ongelukken op spoorwegovergangen en dat is - uiteraard - "onacceptabel".

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapporOverwegveiligheid – Een risicovolle kruising van belangen. Ernstige ongevallen eind 2016 en begin 2017 in Winsum, Harlingen en Wouw waren de aanleiding voor het onderzoek.

Nederland is binnen Europa het enige land met veel treinverkeer en veel overwegen. "Een combinatie die niet goed samengaat", aldus de Onderzoeksraad.  Onbeveiligde overwegen - dus zonder slagbomen - zijn volgens de Raad met de huidige hoge treinsnelheden "ontoelaatbaar". 

Niet geheel verrassend: het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weet hiervan, maar door een te versnipperde aanpak en te weinig aandacht wordt dit maar niet opgelost, met alle gevolgen van dien.

Het ministerie zou dan ook binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen. Daarmee moet het aantal dodelijke slachtoffers binnen tien jaar zijn gehalveerd. Ook moet wettelijk worden vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid en kosten draagt voor overwegveiligheid.

Alle artikelen geladen. Overzicht →