Oxford: 'Social media NIET slecht voor je'

Oxford: 'Social media NIET slecht voor je' 

09 augustus 2023 - 12:40

Social media ongezond? Uren scrollen op Instagram niet goed voor je? Facebook slecht voor je zelfbeeld? De smartphone een onding? Het is allemaal bullshit. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat sociale media helemaal niet zo slecht zijn voor de mentale gezondheid.

En dus kan er voortaan met een gerust hart eindeloos gescrolld worden op Instagram. Urenlang foto's checken van fotomodellen op het strand van Ibiza/Bali/de Côte d'Azur is helemaal oké. Een half uur hondenfilmpjes kijken terwijl je zit te schijten? Prima! Jarenlang is gedacht dat dat slecht is, maar daar is dus helemaal geen bewijs voor.

Maar hoe zit dat dan? De onderzoekers van Oxford (geen koekebakkers) hebben een analyse gemaakt van gegevens van 1 miljoen mensen uit 72 landen verspreid over een periode van 12 jaar, tussen de 13 en 34 jaar en vanaf 35+. Dat is een tyfus groot onderzoek dus en volgens Professor Andrew Przybylski zijn er geen signalen gevonden dat Facebook-gebruik gerelateerd kan worden aan mentale schade.

Integendeel zelfs, zegt hij tegen de Britse krant The Indepentent. "Hoewel meldingen van negatieve psychologische uitkomsten in verband met sociale media gebruikelijk zijn in academische en populaire geschriften, is bewijs voor schade per saldo meer speculatief dan overtuigend." En zijn collega-onderzoeker Matti Vuorre, ook van Oxford zegt: "Onze bevindingen zouden het debat rond sociale media moeten helpen."

Ja, inderdaad. Want ons is jarenlang verteld dat social media kut en slecht is. Door social media zouden we allemaal vierkante ogen krijgen, slechte mensen worden en een negatief zelfbeeld krijgen omdat we ons op social media constant vergelijken met anderen. Dit valt dus allemaal reuze mee. Oxford, bedankt!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml