Paarse krokodil voor generaal pardonners
Binnenland

Paarse krokodil voor generaal pardonners.

In 2007 kregen ongeveer 27.000 mensen een verblijfsvergunning op basis van het generaal pardon. Al sinds 2012 hebben deze mensen het recht om Nederlander te worden. Voor de naturalisatieprocedure hebben ze echter een gelegaliseerde geboorteakte en een geldig buitenlands paspoort nodig. Dat is volgens de ombudsman nou precies dat wat ze niet hebben. "Maar hij staat daar." "Ja, hij staat daar."

"Het gaat om mensen, onder wie veel jongvolwassenen en kinderen, die hier hun leven hebben opgebouwd, Nederlands spreken en schrijven en hier studeren of werken", aldus ombudsman Reinier van Zutphen. Zij kunnen volgens de ombudsman vaak niet mee op schoolreis naar het buitenland, niet in het buitenland studeren en een aantal beroepen (zoals agent) niet uitoefenen,

De kinderen kunnen hier zelf niets aan doen. Ze zijn afhankelijk van hun ouders. "Deze kinderen en jongvolwassenen willen zo graag onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving, maar worden in hun dagelijkse leven telkens weer geconfronteerd met beperkingen omdat zij geen Nederlandse nationaliteit hebben. Dit kan schadelijk zijn voor hun ontwikkeling en hun integratie in Nederland. En dit terwijl ze een verblijfsvergunning hebben", aldus Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 

Er is officieel een regeling voor dit soort gevallen (bewijsnood), praktisch blijkt deze regeling echter onwerkbaar.

Alle artikelen geladen. Overzicht →