Pakje peuken wordt mogelijk 'blanco'
Binnenland

Pakje peuken wordt mogelijk 'blanco'.

Plaatjes van rokerslongen zijn blijkbaar niet afschrikwekkend genoeg. De afbeeldingen zijn pas enkele maanden verplicht, maar nu al kijken de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken of merklogo's, kleuren en lettertypes op de pakjes peuken verboden kunnen worden.

"Deze optie (plain packaging) wordt zeker meegenomen", zegt een woordvoerder van Volksgezondheid tegen het AD. Volgens anonieme bronnen zouden ze vooral kijken naar de juridische gevolgen van een merkenboycot. In Groot-Brittannië leidde eenzelfde maatregel tot het aanklagen van de Britse overheid door de tabaksproducenten. "Het is dus belangrijk om in kaart te brengen wat er nodig is om tot merkloze pakjes te kunnen komen", aldus een ingewijde. "Maar buiten kijf staat: het minder aantrekkelijk maken van de verpakking zal roken fors terugdringen."

Tabaksfabrikanten reageren weinig enthousiast: "De effectiviteit van plain packaging is zeer discutabel. Daarnaast: laten we eerst de nieuwste maatregelen eens goed uitvoeren en evalueren", zegt woordvoerder Willem Jan Roelofs. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →