Upd: Ten minste zes doden bij Palestijns protest
Buitenland

Upd: Ten minste zes doden bij Palestijns protest.

Vandaag is in conflictgebied Gaza door duizenden Palestijnen een start gemaakt met de 'Mars van de terugkeer'. Demonstranten eisen dat honderdduizenden Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, terug kunnen keren in wat nu Israëlisch territorium is.

Opgejut door het radicale Hamas willen de actievoerders tot en met 15 mei blijven staan. Tenten om in te slapen zijn ook al opgetuigd.

Israël weigert tot op heden aan het verzoek te voldoen, omdat het redeneert dat Palestijnen dan in de meerderheid zullen zijn.

Om eventuele escalaties te voorkomen heeft Israël gedegen voorbereidingen getroffen. Zo is er langs de grens meterslang prikkeldraad aangebracht en liggen honderd sluipschutters op de loer om mogelijke onlusten snel de kop in te drukken.

En de eerste dode heeft niet lang op zich laten wachten, getuige onderstaande Tweet:

Tankgranaat doodt Palestijn

De spanning in de Gazastrook liep recentelijk al op, sinds bekend is geworden dat vorige week vrijdag een Palestijn om het leven is gekomen door een tankgranaat die door Israël werd afgevuurd. Het leger heeft aangekondigd hier zelf onderzoek naar te doen.

VN roept Israël op niet op Palestijnse kids te schieten

Beide kanten werden een paar dagen geleden door coördinator van het Midden-Oosten Nickolay Mladenov op het hart gedrukt om escalatie te voorkomen. Vooral het Israëlische leger wordt opgeroepen om geen burgerslachtoffers te maken en vooral niet op kinderen te schieten, meldt The Jerusalem Post.

Update 13.21 uur:

Inmiddels is het Palestijnse dodental opgelopen naar vijf, ook zijn er honderden gewonden aan Palestijnse kant. De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman waarschuwde de Palestijnen niet te dicht bij het grenshek te komen. "Iedereen die het hek nadert, riskeert zijn leven", aldus de bewindsman.

Update 17.00 uur:

Inmiddels is er ook ten minste een zesde Palestijn gedood aan de grens met Israël tijdens de 'Mars van de terugkeer'. Ongeveer 600 mensen raakten gewond, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Verschillende andere bronnen spreken zelfs van zeven of acht doden, maar dat is dus niet officieel bevestigd. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →