Paniek in Duitsland: AfD wint eerste regionale verkiezingen

Paniek in Duitsland: AfD wint eerste regionale verkiezingen 

26 juni 2023 - 11:12

De Duitsers zijn in PANIEK. Niet alleen omdat het Duitse voetbal op z'n gat ligt, maar ook omdat de 'zeer rechtse' partij Alternative für Deutschland (AfD) gisteren de lokale verkiezing in district Sonneberg in deelstaat Thüringen heeft gewonnen. Duitsers en 'zeer rechtse partijen' roepen immers bepaalde vervelende herinneringen met het verleden op.

De winst betekent dat de AfD voor het eerst sinds haar oprichting tien jaar geleden een bestuursmandaat heeft in Duitsland. In Sonneberg, een district met ongeveer 57.000 inwoners, versloeg kandidaat Robert Stuhlmann met bijna 53 procent van de stemmen de zittende districtsbestuurder van de centrumrechtse CDU.

Hoewel het om een van de kleinste districten van Duitsland gaat, is alles en iedereen in Duitsland in paniek. De AfD zou namelijk antidemocratisch, xenofoob, anti-establisment, anti-euro en eigenlijk anti-alles zijn. De Duitse inlichtingendienst beschouwt bovendien de AfD-afdeling in Thüringen en haar omstreden leider Björn Höcke als mogelijk gevaarlijke extremisten.

De andere partijen - sociaaldemocraten, groenen, liberalen en uiterst links - sloten AfD daarom keihard uit en hadden zich na de eerste verkiezingsronde achter de CDU-kandidaat geschaard, maar dat heeft dus niet zoveel zin gehad. Ook landelijk staat de AfD mogelijk voor een doorbraak. Vrijdag werd bekend dat de AfD volgens een recente peiling op ruim 19 procent staat. Daarmee staan de rechts-populisten nog achter de CDU, maar vóór de partij van bondskanselier Olaf Scholz.

Weet u trouwens welke partij in het verleden de macht bij onze Oosterburen greep nadat het wel groot, maar niet de grootste werd bij de landelijke verkiezingen? Je weet het tenslotte maar nooit met die Duitsers. Gelukkig hebben wij inmiddels wel een gezamenlijk leger. Dat dan weer wel!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml