'Patatgeneratie haat sporten'
Binnenland

'Patatgeneratie haat sporten'.

Zeg wollah. Het Mulier Instituut deed recent onderzoek naar het sportgedrag onder de 'patatgeneratie'. Ten opzichte van 2001 is het aantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar dat wekelijks aan lichaamsbeweging doet met zo'n tien procent afgenomen, van 80 naar 70 procent.

De oorzaak van de procentuele daling? Onderzoekers hebben geen idee. Prima onderzoekkie dus.

Wel zijn er vermoedens. Zo zou de hedendaagse digitalisering er weleens iets mee te maken kunnen hebben, denken de onderzoekers. Het kwaad dat een smartphone en/of spelcomputer heet, zou een binnenzit-effect teweeg kunnen brengen.

Ouderen zitten juist in de sportlift. Logisch ook wel aangezien 99 procent een paniekaanval krijgt wanneer zij in aanraking komen met een mobiele telefoon. Daarbij, de hele dag achter de geraniums doorbrengen in afwachting van een zesmaandelijks familiebezoek gaat op den duur ook vervelen.

Van de oude besjes tussen de 65 en 80 jaar trekt zo'n 40 procent wekelijks de stoute sportschoenen aan. In 2001 was dit slechts 30 procent.

Komt volgens de onderzoekers doordat ouderen van nu een hogere opleiding hebben als ouderen van de vorige generatie. Laagopgeleiden weten de weg naar de sportschool helaas minder vaak te vinden. Daarbij zou sporten de huidige generatie ouderen met de paplepel zijn ingegoten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →