Paus: Genocide in Armenië
Buitenland

Paus: Genocide in Armenië.

Paus Franciscus heeft waarschijnlijk Turkije tegen zich in het harnas gejaagd door het woord genocide uit te spreken bij zijn bezoek aan Armeniƫ.

In de vooraf vrijgegeven tekst van de toespraak was het woord niet opgenomen. Een woordvoerder van het Vaticaan zegt dat de paus zelf zou beslissen of hij het woord in de mond zou nemen. Aanvankelijk sprak Franciscus over Metz Yerghern (het Grote Kwaad) aangaande de gruwelijkheden in Armeniƫ tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar bleef het echter niet bij.

Franciscus zei: "Helaas was die tragedie, die genocide, de eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw die mogelijk werden gemaakt door verwrongen radicale, ideologische of religieuze denkbeelden die de uitroeiing van complete volkeren mogelijk maakten. Het is verdrietig dat de internationale grootmachten toen wegkeken."

Het woord genocide ligt gevoelig in Erdogan-land. Zij ontkennen namelijk dat er sprake was een systematische massamoord. De Turken hebben nog geen reactie gegeven op de uitspraak van de paus, zo weet de NOS. De vorige keer toen de paus de Armeense genocide aanhaalde, haalde Turkije uit reactie pardoes zijn ambassadeur terug.

Alle artikelen geladen. Overzicht →