Paus kibbelt met Turkije
Buitenland

Paus kibbelt met Turkije.

Nadat paus Franciscus het woord genocide gebruikte tijdens zijn bezoek aan Armenië, zette Turkije hem weg als een kruisvaarder. De machtigste man in een jurk spreekt zich vandaag uit tegen die onvriendelijke betiteling.

"Helaas was die tragedie, die genocide, de eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw die mogelijk werden gemaakt door verwrongen radicale, ideologische of religieuze denkbeelden die de uitroeiing van complete volkeren mogelijk maakten", sprak de paus in Armenië

Nurettin Canikli noemde het gebruik van het woord genocide "erg ongelukkig". Volgens de Turkse vice-premier zijn "helaas het gedachtegoed en de sporen van een kruisvaardersmentaliteit terug te zien in de acties van het pausdom en de paus".

Niet slopen, maar bouwen

"De paus is niet op kruistocht", aldus een woordvoerder van het Vaticaan volgens Hürriyet. "Hij houdt zich niet bezig met het starten van oorlogen of het bouwen van muren, maar hij wil bruggen bouwen." Tijdens zijn Armeense tripje riep de paus Armenië en Turkije op tot verzoening alsook vermijding van "de misleidende kracht van wraak".

Alle artikelen geladen. Overzicht →