Paus verklaart Moeder Teresa heilig
Buitenland

Paus verklaart Moeder Teresa heilig.

Paus Franciscus heeft vandaag tijdens een feestelijke kerkdienst in het Vaticaan Moeder Teresa heilig verklaard. Honderdduizenden mensen zijn volgens Italiaanse media naar Vaticaanstad gekomen om de plechtige heiligverklaring bij te wonen, velen op het Sint-Pietersplein. Moeder Teresa (1910-1997) werd in Skopje - destijds in het Ottomaanse Rijk - geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu. Ze wordt de engel van de sloppen genoemd.

Sint-Teresa van Calcutta werkte in de armste buurten van de Indiase metropool Calcutta, in het Bengaals Kolkata geheten. Ze kreeg voor haar werk en naastenliefde in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. De orde die ze stichtte voor het werk onder de armen heet Zusters van Naastenliefde. Italiaanse media meldden dat 1500 daklozen over wie de orde zich heeft ontfermd, zondag na de mis een lunch van de paus hebben gekregen.

De heiligverklaring is volgens Vaticaankenners uitzonderlijk snel gedaan. Moeder Teresa werd al zes jaar na haar dood zalig verklaard. Ze heeft ook veel kritiek gekregen op haar werkwijze. De heiligverklaring is een hoogtepunt in het Heilige Jaar van de Barmhartigheid en beklemtoont de wil van de paus een kerk voor de armen te zijn.

Namens Nederland is minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar de mis gegaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →