PBL: 'Strengere stikstofregels nekt boer uit Brabant, Gelderland en Overijssel'

PBL: 'Strengere stikstofregels nekt boer uit Brabant, Gelderland en Overijssel' 

05 juli 2021 - 10:19

Nou lekker dan. Hoogste tijd om de trekker richting het Malieveld weer te pakken, want wanneer een eventueel nieuw kabinet besluit om strengere stikstofregels door te voeren, betekent dat het definitieve einde voor de meeste boeren uit Brabant, Gelderland en Overijssel, luidt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de noodklok in een beleidsadvies

Want hoe klimaat- en GroenLinks-proof boerenbedrijven ook zullen zijn, zij zouden dan helemaal geen stikstof meer mogen uitstoten. "Zelfs wanneer ze biologisch of extensief zijn of gebruik maken van innovatieve technologie" is daarvoor dan geen ruimte meer, aldus het PBL. En datzelfde geldt min of meer ook als het Europese klimaatdoel van een ‘netto nul’ broeikasgasuitstoot in 2050 één op één doorvertaald wordt naar de Nederlandse landbouw.

Volgens het adviesorgaan kan in plaats van de huidige "niet-gebiedsgerichte" stikstofaanpak beter gekeken worden naar oplossingen per regio. Want het gaat volgens het PBL uiteindelijk om verbetering van de natuurkwaliteit en niet per se om daling van de stikstof. "Daarbij is het verstandig stikstofmaatregelen telkens gebiedsgericht af te wegen tegen natuur- en klimaatdoelen en van begin af aan duidelijk te zijn over het langetermijnperspectief voor de landbouw in de betreffende regio’s."

Het PBL kan dit wel allemaal zeggen, maar er zijn ook andere geluiden:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml