Pechtold populairste alternatief voor Rutte
Binnenland

Pechtold populairste alternatief voor Rutte.

Uit onderzoek van IPSOS komt D66-leider Alexander Pechtold naar voren als favoriete opvolger van Mark Rutte, mocht die zijn Torentje moeten verlaten. Deze peiling werd overigens uitgevoerd in opdracht van D66.

Bij een keuze tussen Rutte en Pechtold moet laatstgenoemde het echter nét afleggen tegen zijn concullega, schrijft de Volkskrant. Van de deelnemers kiest 29 procent voor de huidige premier, gaat 28 procent voor de D66-frontman en kiest de zwijgende meerderheid voor het antwoord 'weet nie'.

Andere potentiële premiers leggen het iets minder nipt af tegen Marky Mark. Zo zou 24 procent de mogelijk toekomstige PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher liever als minister-president zien dan Rutte, geeft 22 procent de voorkeur aan SP-leider Emile Roemer boven Rutte en moet PvdA'er Diederik Samsom het doen met 12 procent.

Meeste azijnpunten voor Rutte & Aboutaleb

Uit onderzoek dat de Azijnbode liet uitvoeren kwamen vergelijkbare resultaten. Op de vraag 'In welke politicus heeft u vertrouwen als minister-president?' scoort Rutte 41 procent van alle kiezers, Pechtold 36 procent en Asscher 35 procent. Als gekeken wordt naar leiders aan het linkse front, komt de Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb (PvdA) met 45 procent als beste uit de bus.

Alle artikelen geladen. Overzicht →