Peilingen: de gestage opmars van rechts 

19 september 2017 - 08:56

Statistieken, we worden er moe van. Nederland kent veel verschillende metingbureau's, peilingsgoeroe's en politicologen die allemaal denken de wijsheid in pacht te hebben. Wij worden dus niet warm of koud van het zoveelste nietszeggende grafiekje.

Wat al die verschillende peilingen echter gemeen hebben, is de aantoonbare opkomst van rechts en dan met name het Forum voor Democratie. De jonge partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema groeit als kool en dat is slecht nieuws voor de gevestigde orde, steevast aangeduid als 'het partijkartel'.

In de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van diverse metingen, staat FvD nu op 7 tot 9 zetels. Die zetels lijkt het vooral af te snoepen van concurrent PVV, dat met 19 tot 21 zetels weliswaar de tweede partij van het land blijft omdat die volgens Jan Louwerse (genius van de Peilingwijzer) weer zetels afpikt van andere partijen. Overlopers van PVV naar FvD zouden de toon van leider Wilders 'te hard' vinden.

Weet u wie de toon van Wilders ook te hard vinden? De multitalenten uit onderstaande video. True story, wij lachen ons al twee jaar krom om de beelden.

Bent u inmiddels al bijgekomen van het lachen? Bekijkt u de video dan nogmaals. En daarna nogmaals.

Terug naar de peilingen, want daar ging het immers over. Is het linkse gevaar geweken? Gaat Nederland er dan eindelijk op vooruit? Nou nee. Voorlopig kan D66 kan nog altijd rekenen op 17 tot 19 zetels, GroenLinks op 13 tot 15, PvdA op 9 tot 11 en SP op 10 tot 12.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.