Personeel psychiatrie geterroriseerd, politie doet niks 

08 november 2017 - 10:40

Medewerkers in de psychiatrie worden geterroriseerd door patiënten en het geweld tegen hen blijft in een groot deel van de zaken ongestraft. Aangifte doen haalt niets uit en er wordt gevreesd voor 'represailles'.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat er jaarlijks ongeveer 30 tot 40 procent van het personeel van psychiatrische klinieken het slachtoffer van fysiek geweld wordt. Alsof dat nog niet erg genoeg is, doet de politie verrassend genoeg vrijwel niets. Ook als de dader wel toerekeningsvatbaar is. 

Het gezag vindt namelijk dat het geweld bij hun vak hoort. Ook hebben ze bij de politie soms geen zin om de aangifte op te nemen vinden ze de aangifte zinloos omdat de zaken vaak worden geseponeerd. De daer is al opgenomen en vormt geen gevaar meer voor de buitenwereld, is de redenering.

Ook worstelen de slachtoffers met hun beroepsgeheim, waardoor ze niet al te veel informatie kunnen geven en waardoor vervolging lastig wordt. Daarnaast vrezen sommige slachtoffers 'represailles van de patiënten' die ze moeten behandelen. "Zelfs als de kliniek aangifte doet in plaats van de medewerker, kan anonimiteit van het slachtoffer niet gegarandeerd worden", aldus onderzoeker Joke Harte.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie