Piek voorbij? 'Aantallen ziekenhuisopnames lijken goede kant op te gaan'

Piek voorbij? 'Aantallen ziekenhuisopnames lijken goede kant op te gaan' 

10 mei 2021 - 14:35

MAAR: of dat ook betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn "is nog niet te zeggen", zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus vandaag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Het besluit wordt morgen pas definitief, dus (opnieuw) nog even geduld a.u.b. 

De volgende stap in het grote stappenplan over de versoepeling van de coronamaatregelen wil het kabinet pas zetten als het Outbreak Management Team zegt dat dit oké is. Volgens het meest recente advies van vorige week zou gekeken moeten worden of het aantal nieuwe opnames op zowel de intensive cares als andere afdelingen met ten minste 20 procent is gedaald.

Vooralsnog is daar geen sprake van, maar Grapperhaus ziet enige reden tot optimisme. Het heeft er "behoorlijk wat schijn van" dat de opnames over hun piek zijn: vandaag daalde voor de vijfde dag op rij het aantal opnames. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) lag het aantal mensen dat in de week tot en met zondag opgenomen moest worden op zowel de IC-afdelingen als andere afdelingen zo'n 10 procent lager. 

Hugo de Jonge deelt het optimisme van Grapperhaus, maar waakt wel voor 'versloffing': "De GGD heeft sinds Koningsdag aanzienlijk meer clusters te verwerken in het bron- en contactonderzoek dan daarvoor. Dus wat we moeten doen is met elkaar weliswaar heel voorzichtig stappen zetten in de versoepeling, maar wel echt oppassen dat die versoepelingen niet leiden tot versloffing van ons gedrag", zei De Jonge. Momenteel draagt nog één op de honderd mensen het coronavirus bij zich, aldus de minister. "Dat is natuurlijk geen situatie waarin je veilig weer kunt staan hossen op een plein."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.