Pietendiscussie deel 504.117: NTR kiest voor roetveegpiet
Binnenland

Pietendiscussie deel 504.117: NTR kiest voor roetveegpiet.

Het is inmiddels oktober en dus is het tijd om ons weer druk te maken over het kinderfeest Sinterklaas. Omdat de NTR - die verantwoordelijk is voor het in beeld brengen van de landelijke intocht van de goedheiligman - politiek correct wil zijn oog heeft voor de maatschappelijke ontwikkelingen, brengt het alvast naar buiten dat zwarte piet dit jaar slechts gedeeltelijk zwart (dus wit met roetvegen) zal zijn.

Een woordvoerder zegt tegen het ANP dat de keuze "past in de trend van de afgelopen jaren". De keuze voor roetveegpieten is dit jaar alleen "wat explicieter''. De omroep beklemtoont "de maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma’s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen".

Traditie en verandering moeten volgens de NTR "hand in hand gaan". "De pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht." De kapsels van de pieten zullen divers zijn, "het varieert lang, krullend, steil tot kort".

De pieten zullen heel expliciet geen gouden oorringen dragen. Verdere toelichting over het pieten-uiterlijk wordt nog niet gegeven. Mocht u geïnteresseerd zijn om ook roetveegpiet te spelen, dan kan dat binnenkort in Zeist.

Trouwens, wij zullen het u melden wanneer de volgende demonstratie van antipieten gepland staat.

Alle artikelen geladen. Overzicht →