Pijnlijk: "Dit ging allemaal mis tijdens evacuaties Afghanistan'

Pijnlijk: "Dit ging allemaal mis tijdens evacuaties Afghanistan' 

30 augustus 2021 - 10:23

Tsjongejonge. Er mogen dan wel liefst 2.500 mensen uit Aghanistan naar Nederland zijn gekomen, maar het was nogal een chaos. En niet alleen op het vliegveld, ook het hele evacuatie-plan liet nogal wat te wensen over. Een reconstructie van De Telegraaf levert een pijnlijk beeld op, even een lijstje:

- Kort na de val van Kabul werd een high risk target (oftewel, iemand die als sleutelfiguur voor de Nederlandse missie meer dan gemiddeld gevaar liep om door de Taliban een kopje kleiner te worden gemaakt) doodleuk op het verkeerde vliegtuig gezet, moest er weer vanaf met alle gevaren van dien. "Ditmaal liep het goed af, maar in de chaos vielen spaanders met soms pijnlijke gevolgen", aldus de krant.

Een moeizaam tot stand gekomen document met daarop alle namen en gegevens van tolken, fixers, Nederlandse Afghanen, ambassademedewerkers en beveiligers werd niet gedeeld met bondgenoten op het vliegveld in Kabul. "Het gevolg was dat mensen die zich met gevaar voor eigen leven meldden bij een van de poorten van het vliegveld, werden teruggestuurd naar hun schuiladres."

- Een tolk die voor onze militairen werkte werd van het vliegveld gejaagd (en brak in het gedrang drie ribben).

- U zou zeggen: waarom met een papieren lijst werken als het ook digitaal kan? Dat bedacht het Ministerie van Buitenlandse Zaken later ook, maar probleempje: op het vliegveld van Kabul was geen internet aanwezig. Ondertussen circuleerden er wel allerlei namen op social media.

- Nederlandse militairen ondersteunden evacués in hun tocht richting het vliegveld, maar dat betekende bijvoorbeeld niet dat ze aan boord van bussen mensen ophaalden. De evacués werden onder andere te laat opgeroepen, anderen werden aan boord gelaten terwijl ze niet in de bus thuishoren en tot overmaat van ramp wist de Taliban niet eens dat die bussen zouden komen (met alle paniek bij de checkpoints van dien).

Kaag pakt weer het vliegtuig

Ondertussen moet Sigrid Kaag deze week weer het vliegtuig pakken. Ze reist naar meerdere landen in de regio van Afghanistan. Welke landen dat zijn en met wie zij zal spreken, kan haar woordvoerder niet zeggen, maar ingewijden melden aan het AD dat Kaag in elk geval buurland Pakistan, Turkije en Qatar aandoet. Allemaal om hen te smeken wat vluchtelingen toe te laten. Landen die wel contact hebben met het bewind, voeren die gesprekken in de Qatarese hoofdstad Doha. Of Kaags geplande bezoek aan het land betekent dat zij met de Taliban spreekt, is niet bekend.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml