Pijnlijk: Uithuisgeplaatste kids nog steeds niet terug bij toeslagenouders

Pijnlijk: Uithuisgeplaatste kids nog steeds niet terug bij toeslagenouders 

08 april 2022 - 10:00

Een nieuwe zwarte bladzijde in een boek dat langzamerhand volledig zwart kleurt: vele toeslagenouders zijn hun kinderen kwijtgeraakt als direct gevolg van de toeslagenaffaire. Sommigen zijn hun kinderen al jaren kwijt en hebben bovendien geen idee waar hun kinderen zich bevinden.

Tergende voorbeelden zijn er in overvloed, neem bijvoorbeeld gedupeerde Sylvana de Wit. Nadat zij door de toeslagenaffaire in financieel zwaar weer terechtkwam, ontving ze tot overmaat van ramp een aanvraag tot uithuisplaatsing van haar drie kinderen. Om haar twee jongste kinderen bij zich te kunnen houden, moest ze haar zeventienjarige zoon opofferen. Hij ging uit huis zodat de twee jongere kinderen konden blijven, maar de problemen zijn nog niet voorbij: “Het is een hele donkere tunnel en aan het eind is het nog steeds donker.”

Jurgen en Gerda Deceuninck zitten in eenzelfde soort schuitje. Zij zagen hun dochters eerst twee uur per maand, maar met de gratie van onze gulle overheid is dat opgeschroefd naar vier uur. Na het op orde maken van hun financiën, dachten ze hun dochters terug te krijgen. Doordat de zogeheten ‘aanvaardbare termijn’ echter verstreken was, mochten hun zeven- en achtjarige dochters niet meer terugkeren. Jurgen Deceuninck: “Je komt erachter dat er een muur is en die muur is niet meer naar beneden te halen.”

Onverteerbare verklaringen als deze vereisen opheldering, op naar Den Haag. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) komt met oplossingen: ondersteuningsteams en rechtsbijstand. Deze ondersteuningsteams hebben echter geen bevoegdheid om kinderen terug te halen en rechtsbijstand is doodleuk doorverwijzen naar de rechterlijke macht. Zelf verantwoordelijkheid nemen gebeurt kennelijk niet. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat bij erkenning van de gemaakte fouten ook daden horen. “Dat zie ik niet in de ondersteuningsteams terugkomen.” Minister Franc Weerwind vraagt De Hofbar om over twee maanden terug te komen om te zien hoe het gaat. Geloof ons, wij komen terug.

Benieuwd wat de minister zelf van de kritiek vindt? Kijk hier de Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml