Pistorius krijgt in hoger beroep alsnog 15 jaar
Buitenland

Pistorius krijgt in hoger beroep alsnog 15 jaar.

Het hoger beroep heeft voor de Zuid-Afrikaanse voormalig paralympiër Oscar Pistorius niet goed uitgepakt: hij kreeg namelijk alsnog de minimale celstraf voor moord en moet daarom nog ruim dertien jaar achter de tralies zitten. 

'De snelste man zonder benen' doodde zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. Hij heeft bekend te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht zijn vriendin 'een inbreker' was.

De rechter vond dat verhaal niet zo geloofwaardig en veroordeelde de hinkebeen voor moord, in eerste instantie zou hij daarom zes jaar hebben moeten brommen.

De aanklagers vonden de straf echter "schokkend laag", aangezien moordenaars in Zuid-Afrika normaal gesproken 'gewoon' vijftien jaar achter de tralies horen te verdwijnen, en gingen in hoger beroep. Ook Pistorius zelf ging in hoger beroep omdat hij wilde bewijzen dat hij slachtoffer is geworden van een oneerlijk proces. Ook diende hij daarom een klacht in bij het Constitutioneel Hof van Zuid-Afrika.

De hoogste opperrechter ging mee met de argumentatie van de aanklagers en veroordeelde Pistorius tot vijftien jaar cel. Omdat hij 'pas' anderhalf jaar achter slot en grendel zit moet hij dus nog ruim 13 jaar uitzitten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →