'IS wilde in Nederland toeslaan'
Buitenland

'IS wilde in Nederland toeslaan'.

IS had plannen om in november vorig jaar op meerdere plekken in Europa toe te slaan dan enkel in Parijs. Dit wordt afgeleid uit 90.000 pagina's aan Europese opsporingsdocumenten, gesprekken met terreurdeskundigen en bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

CNN schrijft dat de broers el-Bakraoui, die zichzelf op 22 maart op het vliegveld en in een metrostation van Brussel opbliezen, eigenlijk in Franse voetbalstadions en op ons Nederlandse vliegveld Schiphol hadden willen toeslaan. Er waren nog meer doelwitten in Frankrijk en Nederland, maar daar heeft CNN niets over losgelaten.

Te laat voor de aanslag in Parijs

Twee van de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Parijs blijken in oktober vorig jaar via de Balkanroute van Syrië naar Oostenrijk te zijn gereisd. Het eerste deel van de reis waren zij samen met een Pakistaan en een Algerijn, maar deze werden in Griekenland vastgehouden vanwege hun valse paspoorten. Toen zij eind oktober werden vrijgelaten, kwamen ze een dag na de aanslagen in Parijs aan in Salzburg en vroegen er asiel aan. Onderzoekers denken dat zij ook bij de aanslagen in Parijs hadden moeten helpen, maar daar waren de Pakistaan en Algerijn te laat voor. Ze zouden waarschijnlijk bij een andere aanslag worden ingezet, maar door onderzoek na de aanslag in Parijs konden zij worden opgespoord en opgepakt. 

Informatie over de werkwijze van IS

Verhoor en het onderzoek van hun mobiele telefoons leverde de Europese terreurbestrijding veel informatie op over de werkwijze van IS. Ze communiceerden via Telegram en WhatsApp met hun opdrachtgevers, waar de veiligheidsdiensten niet mee kunnen lezen. Ze kregen van hun opdrachtgevers geen informatie over het doel van hun missie in Europa. "Jullie gaan iets goeds doen voor Allah", kregen ze te horen. Ook wisten de vier mannen niet van elkaar wie ze waren wegens de schuilnamen die ze gebruikten in hun onderlinge contact. Uit het onderzoek bleek dat zij allemaal vanuit Syrië werden begeleid door IS-leider Abu Ahmad. Hij regelde hun reis, smokkelaars die hen de grens over hielpen, auto's voor transp
ort, valse, Syrische paspoorten en voorgeprogrammeerde telefoons.

Engeland, wees alert

Bronnen bij het terrorisme-onderzoek meldden dat Europese veiligheidsdiensten "steeds meer" IS-handlangers opsporen en dat IS nu hard aan het werk is om haar mensen Engeland in te sluizen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →