Poetin gewaarschuwd: Defensie wil nieuwe tanks kopen

Poetin gewaarschuwd: Defensie wil nieuwe tanks kopen 

28 juni 2023 - 16:54

Poetin heeft een zware week. Eerst werd hij bijna aangevallen door zijn voormalig chefkok Jevgeni Prigozjin die met zijn zwaar bewapende huurlingen van de Wagner-group ineens richting Moskou trok, nu blijkt dat minister van Defensie Kajsa Ollongren, nog zo'n militair zwaargewicht, nieuwe tanks gaat aanschaffen. Het is wachten totdat Poetin met een witte vlag uit het Kremlin gaat zwaaien.

In een debat vandaag in de Tweede Kamer heeft de rechterhand van Ollongren, dat is niemand minder dan staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD), aangegeven dat Nederland eindelijk weer eens wat tanks wil aanschaffen. Volgens Van Der Maat is het ministerie van Defensie bezig met een onderzoek 'over de volle breedte'. Punt is wel dat Defensie zelf natuurlijk niet zomaar centjes kan gaan uitgeven bij de lokale tank-dealer, daar gaat Financiƫn over en die moeten nog akkoord gaan.

Maar gezien de geopolitieke situatie (lees: Poetin is boos) is de kans groot dat hier wel budget voor vrij wordt gemaakt (tip van de redactie: misschien wat minder uitgeven aan kunstsubsidies). Ook omdat een Kamermeerderheid al akkoord is Het zou voor het eerst sinds 2011 zijn dat Nederland weer eigen tanks krijgt, nadat ze allemaal waren wegbezuinigd. De gedachte hierachter is natuurlijk dat Nederland met een eigen tankbataljon beter het eigen grondgebied kan beschermen. Je weet immers maar nooit wat Poetin allemaal nog meer van plan is.

Toch is het niet zo dat Nederland helemaal geen tanks heeft. Er worden tanks gehuurd van Duitsland, een soort lease-tanks dus, maar die moeten aan het einde van het leasecontract gewoon weer met volle tank worden ingeleverd. En samen met Denemarken heeft Nederland onlangs nog voor 165 miljoen euro veertien Leopard 2 A4 tanks gekocht, maar die gaan na een opknapbeurt allemaal linea recta naar Zelensky, zodat die Poetin alvast op zijn donder kan geven.

Het is nog even afwachten allemaal dus, maar wij zingen alvast: Poetin, Poetin, Kajsa komt eraan, Kajsa komt eraan, Kajsa komt eraan!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml