Poetin is een hulpbehoevende zot

Poetin is een hulpbehoevende zot 

28 februari 2022 - 10:58

Een mens wordt zo moe van het de hele tijd over Oekraïne te moeten hebben. Maar over wat kun je tegenwoordig praten? Uiteraard over Oekraïne. Uiteraard over Kiev. Uiteraard over Poetin. Uiteraard over Zelensky. Uiteraard over Lviv. Uiteraard over wegvluchtende volksmassa’s. Uiteraard over SWIFT. Uiteraard over bommen, ontploffingen, verwoeste huizen, getroffen Oekraïners die gewond of dood zijn. Uiteraard over de onrechtvaardigheid, de wreedheid, en de zinloosheid van deze oorlog. Uiteraard over de NATO. Uiteraard over West-Europa en de rest van de wereld. Uiteraard over Biden en Johnson en Macron en Scholz. Uiteraard over de hertekening van de landkaarten. Uiteraard over een mogelijke kernaanval. Uiteraard over Polen en de Baltische staten. Uiteraard over de slechtheid van één man, die de eventuele goedheid van ontelbare andere mannen en vrouwen en kinderen wegveegt.

Uiteraard moet je hier continu over spreken, nadenken, speculeren, vragen stellen en je eigen antwoorden verzinnen. Je moet het verbieden van Rusland om in mei deel te nemen aan het Eurosongfestival belangrijker vinden dan de zware griep van je vriendin, dan de gebroken poot van je hond, dan het ontploffen van je frituurketel, dan het doodgaan van de buurman, dan het verschijnen van je nieuwe boek. Oké, ja, m’n nieuwe boek is verschenen, een verhalenbundel getiteld ‘Problemen Die Er Geen Zijn’, maar dat moet ik toch niet gaan rondtoeteren, terwijl niet zo heel ver hiervandaan problemen er wél zijn. En wat voor soort problemen! Toevallig zijn het problemen die in m’n boek ook voorkomen: waanzin, gekte, agressie, geweld, onmin, ruzie, woede, angst, onbegrip, vervreemding, verdriet, afscheid, liefde, haat, onmacht, wantrouwen, waandenkbeelden, hersenzwakte, suïcide, moord, en de totale ontoereikendheid van een individu om een verbinding te vinden met om het even welk ander individu.

Nochtans komt er in dat hele boek geen corona, geen tien beaufort of geen Poetin voor. Maar de virussen, de stormen en de dictators zijn van alle tijden. Heeft het nog enig nut om daarover te schrijven, zij het in woorden en zinnen die vaak andere bedoelingen hebben dan ze prononceren? Ja, dat heeft enig nut. De taal blijft een machtig wapen. De slogans op de kartonnen borden van de betogers, op de shirts van de voetballers, op de muren van de gebouwen, ja, zij hebben nut. Niet dat deze slogans worden gelezen door Poetin, maar wel door de miljoenen die, zoals we hopen, de macht kunnen grijpen om Poetin van z’n troon te stoten, te verwijderen, te vertrappelen, of hem op z’n minst aan het verziekte verstand te brengen dat er in deze tijden, in deze eenentwintigste eeuw, in deze jaren van voortschrijdende verzoeningen, geen plaats meer is voor zoiets ordinairs, zoiets lafs, zoiets onbegrijpelijks als een oorlog.

We mogen tenimmer vergeten dat Poetin een dwerg is, een gefrusteerde ziel, een uit zichzelf getreden derwisj, een door robots omsingelde handpop, een hulpbehoevende zot. Maar die hulp zal hij niet meer krijgen, niet van de mensen om hem heen, niet van de mensen in de verte, niet van de mensen die voor de rest nochtans hulp aan iedereen zouden bieden. Sommigen zijn de hulp voorbij. Poetin loopt alleen over een vlakte waarop geen grasspriet meer overeind blijft, hij holt met piepende adem naar de rand van een van de vele afgronden, hij rent een duisternis tegemoet die speciaal voor hem gecreëerd is, en waaruit geen ontsnapping mogelijk is. En zoniet, dan nog zal de vrede haar tol eisen. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.