Poetin kijkt WOII-film, gebruikt het als propaganda
Buitenland

Poetin kijkt WOII-film, gebruikt het als propaganda.

Tsaar Vladimir Poetin heeft een nieuwe favoriete film. Het gaat om de film Panfilov's 28 Men en is volgens het Kremlin een waargebeurde geschiedenis. Omdat het een heldhaftig verhaal is steunt Poetin de film enorm en wil hij de wereld laten zien hoe heldhaftig het Russische leger vroeger wel niet was.

De film laat zien dat 28 oorloghelden het hebben opgenomen tegen een oprukkende Duitse Wehrmacht. Ze lieten allen het leven, maar niet voor dat ze 18 Duitse tanks naar de tankhemel hadden gestuurd. De groep mannen bestond uit Kazachse en Kirgizische Sovjet-republieken.

Poetin heeft zich samen met de Kazachstaanse president Nazarbayev op de foto laten zetten terwijl dat ze saampjes het heldenverhaal kijken. Volledig op waarheid gebaseerd volgens het Kremlin. Niet dus. Volgens historici heeft het slagveld nooit plaatsgevonden. Een door het rode leger aangestuurde 'journalist' zou het verhaal uit zijn duim hebben gezogen, om de mannen als helden neer te kunnen zetten.

Poetin wil de film nu ook gaan gebruiken als propaganda om te zien hoe goed het Rode leger wel niet was in de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Russische leider is het verhaal ook gewoon waar. Toen de Russische directeur van het rijksarchief vorig jaar juni nog riep dat het verhaal een leugen was, is hij ontslagen. Dat meldt de BBC.

Trailer van de bewuste film:

Alle artikelen geladen. Overzicht →