Poetin: 'SU kon worden hervormd'
Buitenland

Poetin: 'SU kon worden hervormd'.

De Communistische Partij van de voormalige Sovjet Unie (SU) had de statenbond in een democratische entiteit moeten veranderen in plaats van de zaak op z'n beloop te laten, waarop de implosie van het rijk volgde. Dat is de opinie van de Russische president Vladimir Poetin. 

Volgens propagandazender Russia Today deed de postcommunistische leider zijn uitlatingen tegenover chefs van politieke partijen die vorige week meedongen naar zetels bij de verkiezingen. "U kent mijn houding ten opzichte van de instorting van de Sovjet Unie", aldus de maffiose Rus. "De noodzaak daartoe bestond niet. Hervormingen hadden kunnen worden ondernomen, waaronder die van democratische aard."

De huidige Communistische Partij van Rusland is een van de facties in het nieuwe schijnparlement. Gennady Zyuganov, Poetins schoothond die de communisten aanvoert, had zijn beklag gedaan over het 'feit' dat zijn club leed onder "verhevigde en oneerlijke concurrentie" tijdens de campagne. 

Het instorten van de SU is elf jaar geleden al door Poetin bestempeld tot "de grootste geopolitieke ramp van de afgelopen eeuw". De ex-KGB'er ontkent echter in zijn democratuur herinvoering na te streven van het socialisme, een economisch-politiek systeem dat het leven kostte aan luttele tientallen miljoenen Russen en andere Sovjetslaven. Wél gaf Poetin aan dat abrupte veranderingen naar zijn mening een slechte zaak zijn. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →